Den 17-18 augusti 2024, arrangerar Ulva hantverksförening Historiska familjedagar i Ulva! Följ med på en tidsresa från vendel- och vikingatid till medeltid.
Det är öppet:
Lördag kl. 10-18
Söndag kl. 10-16
Se en överblick av programmet (med karta) längre ned eller fortsätt på sidan för att få reda på mer.
Ulls Vikingar och Vendthjod i samarbete med andra föreningar slår läger och erbjuder prova-på aktiviteter och uppvisningar.
Du kan pyssla i vikingaverkstan, prova på att ro en vikingabåt, träffa en riddare med häst, se uppvisningsstrider och följa med på en guidning om Ulvas förflutna.
Butikerna har öppet som vanligt, och på området träffar du också hantverkare som säljer varor med inspiration från vendel- vikinga- och medeltid.
I Historiska lägret kan du lyssna till vikingainspirerad musik av gruppen Medvind och bli underhållen av en av nordens främsta gycklare!
Varmt välkommen, gärna i tidstypiska kläder!
Vi kommer kontinuerligt uppdatera hemsidan med mer information om evenemanget. Se programmet nedan:
tryck_historiska_familjedagar_70x100Information och intresseanmälan för utställare:
Historiska lägret
Upplev lägerliv med tält och brasori en vacker miljö. Träffa föreningarna Vendtjhod, Uppsala
Rus och Ulls vikingar. Mängder av aktiviteter och historiskt berikande.
Tid: Alla dagar, hela dagen
Plats: Gräsplanen
Fornnordisk live musik från Medvind
I historiska lägret kan du finna den begåvade musikgruppen ”Medvind”. Gunga med när Medvind spelar toner och sjunger texter, som för dig till medel- och vikingatiden.
Tid: Lördag 13.00 och 15.00, Söndag 12.30 och 14.00
Plats: Historiska lägret
Vikingaverkstad för barn
Tillverka ditt eget vikingahalsband, teckna din egen runsten, gör en fin vikingateckning och lär dig om futharken.
Tid: Alla dagar, hela dagen
Plats: Mellan historiska lägret och kvarnen
Prova på att ro Vikingabåt Torun
Vikingarodd för små och stora vikingar! Låna vikingakläder och kliv ombord på vår Vikingabåt Torun. Du kan välja att antingen prova att ro själv eller bara sitta och njuta av naturen.
Klä dig till viking, rodd- och säkerhetsinstruktioner, lägga ut, ro, och lägga till, ca 30 minuter, varav själva roddturen tar ca 20 minuter.
Tid: Lördag 11-16, Söndag 11-15. Start varje heltimme.
Plats: Ulva kvarn, vid bryggan i Fyrisån norr om bron, mittemot Asptrappan.
OBS! De starka sjöfararna tar en liten avgift för båtturen. Anmälan och betalning sker i informationstältet
För ytterligare information: se https://sportat.se/historiskafamiljedagar
Familjeguidningen om Ulvas spännande historia
Följ med på en guidad tur i området kring Ulva kvarn. Upptäck spännande historier om platsen och kvarnen, som den om ”pissegubbarna” vid krutkvarnen … Följ med på en guidetur från när härskarna satt i Gamla Uppsala, om vikingatidens ”Ulvs vad” och platsens historia tillsammans med spännande information kring kvarnverksamheten här och folktro.
Tid: Alla dagar 11.15 och 15.00
Plats: Ulva kvarn, Informationstätltet
OBS! Man bokar in sig till turen vid informationstätltet eller via deras bokningslänk:
https://www.swedenhistorytours.se/sv/uppsala-stadsvandringar-guidningar/ulva-kvarn-vikingatid-medeltid-och-spannande-historier/
Information om guidningen finner ni här:
Sweden History Tours
www.swedenhistorytours.se/
For reviews look at our Tripadvisor:
https://www.tripadvisor.se/Attraction_Review-g189852-d9799393-Reviews-Time_Travel_Tours-Stockholm.html
Been on a tour, want to leave a review? Try TripAdvisor or Google:
https://g.page/timetraveltourssweden/review?rc
Like our FB-page to learn about Vikings and Swedish History!
https://www.facebook.com/timetraveltourssweden
Check out our Instagram
https://www.instagram.com/swedenhistorytours/
Riddarskolan
Här kan du måla din egen vapensköld samtidigt som du funderar på vilken typ av riddare du skulle vilja vara. Rid ut mot solnedgången på en av våra trogna käpphästar, eller lyssna på Gamla fru Ramborg som berättar om livet på medeltidsborgen Wik. Lämpligt för barn 4 år och uppåt.
Tid: Alla dagar, hela dagen
Plats: Udden vid ån
Uppvisningsstrid – viking
Se en riktig vikingastrid utan blod! Här möts vikingakämpar med svärd, spjut, yxor och sköld i hand
Tid: Lördag 10.30 och 17.00, Söndag 10.30 och 15.30.
Plats: Äppellunden ( på gräsmattan vid hantverksbyn)
Gyckel med Jens Narr
Se en av nordens främsta gycklare! Ni kan förvänta er skoj, tricks och akrobatik i olika former! Galet och roligt!
Tid: Lördag 11.00, 13.30 och 16.00 , Söndag 11.30 och 13.30.
Plats: Historiska lägret, riddarskolan
Sagor om livet på medeltidsborgen
Gamla fru Ramborg finns på plats vid riddarskolan och berättar sagor om livet på medeltidsborgen Wik.
Tid:
Lördag 10.00, 11.30, 12.30, 13.30, 15.00, 16.00 och 17.00.
Söndag 10.00, 11.30, 12.30, 13.30, 15.00.
Plats: Historiska lägret, riddarskolan
Marknaden
På området träffar du också hantverkare som säljer varor med inspiration från vendel- vikinga- och medeltid.
Tid: Hela dagen, alla dagar
Plats: Ulva kvarn, gångvägen längs med ån
Hantverksbyn och kvarnen
Butikerna och hantverkarna har öppet som vanligt,
”Hungrig som en varg”
Efter en hel dag i det fornordiska förflutna så kommer man givetvis skapa hunger! Hungrigare än Ylvis? Troligtvis! Vi har två fröjdfulla matplatser:
Café Ulva kvarn– ett café med anor
Ligger i Hantverksbyn Ulva kvarn. På caféet kan du i lugn och ro avnjuta en kopp kaffe, en god smörgås eller en härlig tårtbit och hembakt kaka. Läs mer här https://www.ulvakvarn.com/verksamheter/cafe-ulva-kvarn/.
Restaurang Ulva
Med inspiration från Medelhavet erbjuder restaurang Ulva napolitansk pizza, grillade färska hamburgare med hemgjorda tillbehör, härliga desserter och vår hemgjorda gelato, allt skapat med kärlek och omsorg. Läs mer här: https://www.ulvakvarn.com/restaurang-ulva/
Praktisk information
Hitta till Ulva, se Hitta hit (ulvakvarn.com)
Parkering sker på åkern mittemot Ulva hantverksby. Parkeringsavgift 50 kr lördag till söndag (17-18 augusti) mellan kl 10.00 och 15.00.
Information och intresseanmälan för utställare:
Om arrangören
Evenemanget arrangeras av Ulva kvarns hantverksförening med stöd av Programrådet(Uppsala kommun).
Ulva hantverksförening består av de hantverkare och företag som är verksamma i och kring Ulva kvarn. Föreningen möjliggör även större projekt som Ulva Höstmarknad, Julmarknad och Bakluckeloppisen.
Programrådet för Ulva kvarn har bildats för att tillsammans med Hantverksföreningen skapa ett ännu attraktivare besöksmål och stärka livskraften hos företagen. I Programrådet ingår representanter från Destination Uppsala, avdelning Näringsliv och destination, Kulturförvaltningen, Arenor och fastigheter, Stadsbyggnadsförvaltningen och Hantverksföreningen.
Historisk bakgrund till evenemanget
För mer än tusen år sedan levde vikingar och deras förfäder här, i närheten av dagens Ulva kvarn, och på många andra platser i Uppland. Här bodde de, brukade mark, idkade handel och gjorde långa och omtalade resor.
I Ulva finns inga stora kända gravhögar, inte heller silverskatter eller hövdingagårdar. Samtidigt är Ulva en av de viktigaste knutpunkterna under vikingatiden och tidigare. Det var ändstationen för dåtidens stora båtar, ett viktigt broställe och en gränsstation mellan Upplands två största byar, Forkarby och Gamla Uppsala. Ulva är en plats som haft flera roller genom historien men där kommunikation och vatten alltid varit i centrum.
Följer man Fyrisån bara några kilometer öster om Ulva kvarn kommer man till Gamla Uppsala, ett av Nordens största fornlämningsområden. Ingen annan plats i Sverige har fler gravmonument i denna storlek.
Ytterligare ett par kilometer norr ut längs Fyrisån ligger Valsgärdegravfältet med närmare 100 gravar, där många idag syns som högar eller avlånga sänkor som markerar var 15 båtgravar legat.
Ulva var ett dragställe för båtar men ännu viktigare, och som namnet antyder, ett vad, en passage över Fyrisån som ledde till och från det stora centrat i Uppsala. Namnet, vargens vad, går antagligen tillbaka till vikingatiden och mycket väl långt tidigare.
Redan vid 1300-talets början finns Ulva omnämnt. 1329 köpte kyrkan sig rätten till Ulva ström och Gustav Vasa förde över Ulva kvarn till kronan vid reduktionen. På 1600-talet övergick Ulva kvarn i Uppsala universitets ägo.
Kvarnhuset byggdes i mitten av 1700-talet. Vid föregående sekelskifte fanns här även herrgård, sågverk, vävstuga och ett litet jordbruk.
Fler ”vikingar med förfäder upplevelser”
Gamla Uppsala. Gamla Uppsala är en av Skandinaviens mest värdefulla kulturmiljöer och mest mytomspunna platser. Här låg redan på 500-talet ett politiskt och religiöst maktcentrum. Gamla Uppsala museum presenterar platsens sägenomspunna historia. I utställningen finns unika originalfynd, modeller, bildspel, ljudberättelser och en barnhörna för järnålderslek. Gamla Uppsala museum ligger vid de tre monumentala Kungshögarna.Gamla Uppsala museum – Upplandsmuseet
Upplandsmuseet. En av museets fasta utställningar fokuserar på uppländsk forntid under 5000 år – innehållande bl.a. vikingatida smycken, silvermynt och svärd. Hur kunde er familj ha sett ut under vikingatiden? Just nu visas en utställning på museet om runor och runstenar. I Uppland finns flest runstenar i världen – ca 1300 stycken. De ger oss en spännande inblick i vikingarnas värld.
https://www.upplandsmuseet.se/
Valsgärde gravfält. Beläget 2,5 kilometer norr om Gamla Uppsala, uppe på en höjd intill Fyrisån finns ett av landets märkligaste gravfält. För omkring 1400 år sedan begravdes en man i en båt vid Valsgärde strax norr om Uppsala. Med sig i båten hade han vapen, husgeråd, mat, hästar och hundar. Han var inte den förste att begravas på denna plats och efter honom skulle fler begravas på liknande sätt. https://digitaltmuseum.se/011013955495/valsgarde-gravfalt-gamla-uppsala-1987
Kung Björns hög. Eller Hågahögen som den också kallas, är en sju meter lång gravhög med anor från bronsåldern som ligger i det bildsköna naturreservatet Hågadalen-Nåsten. Hågahögen är Skandinaviens guldrikaste bronsåldersgrav. Namnet på högen härstammar från sägnen om Upplands forna kung Björn som hade en gård här på 800-talet. Hagadalen_bn.pdf (upplandsstiftelsen.se)
Vendel och vendeltidsmuseet. https://www.svenskakyrkan.se/vendel-tegelsmora/vendeltidsmuseet
Broborg. En av Upplands mest storslagna fornborgar. https://www.visitknivsta.se/broborg/
Vikingagården Gunnes gård. https://www.upplandsvasby.se/gunnes-gard.html
Vikingabyn Storholmen. https://www.storholmen.org/
Årsunda vikingagård. http://www.arsundaviking.se/